dw.com
В България: работят до припадък, а едва преживяват
 
 Плащат за пакетче масло повече, отколкото в Германия, а получават едва 260 евро на месец. Шивашкото производство в България е Made in Europe, но изобщо не е по-хуманно, отколкото в Азия, пише германският "Ди Цайт".

 21.11.2018  print  14:33 ч.
bnr.bg
Каракачанов вижда проблеми в \"Обединени патриоти\" заради номинациите за евролистата
 
 Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов вижда проблеми в коалицията „Обединени патриоти“. Според него фактът, че депутатите от „Атака“ са бойкотирали избора на нов вицепремиер, е индикация, че има напрежение при номинациите за евролистата. Красимир Каракачанов поясни, че по време на заседанието на „Обединени патриоти“ въпрос за неговата оставка не е поставян.
„Има проблеми, вчера сме си говорили четири часа. Той (Волен Сидеров - бел. ред.) зададе въпроса по следния начин на господин Симеонов – „ще бъдем ли заедно на евроизборите“. И Симеонов каза – „след толкова много оплюване от твоя страна, аз трябва да говоря с моето ръководство дали са съгласни да бъдем заедно на евроизборите“. Персонално не е обсъждано дали ще бъде той, друг, трети, пети или сегашният евродепутат. Избирателите още в деня на изборите на 26 март, ако не ме лъже паметта, 2017 година подредиха нашата коалиция от 27 депутати – 11 от ВМРО, 9 от НФСБ, 7 от „Атака“. Няма основание да се сърди. Това е нещо, което отдавна се е случило“.
Каракачанов коментира новоизбрания приемник на Валери Симеонов - Марияна Николова, като подчерта, че най-важна е работата за демографската политика:  „Ние ще бъдем поредното правителство, което няма да е направило нищо и ще продължава да наблюдава как нацията ни отива към стопяване, изчезване. Затова тук разчитам на госпожа Николова да бъде изключително енергична. Имаме изработена програма, но трябва много по-сериозно, настъпателно, да се работи по тази тема. Ние говорим за икономика, хората говорят за високи доходи. Какви високи доходи, когато се оказва на практика, че в България няма кой да работи. Да правим внос на хора от Африка, Азия, от третия свят, или да правим политика, с която да стимулираме етническите българи от бившия Съветски съюз и околните държави около нас да се преселят в България? Аз съм за второто“.


Сряда 21.11.2018  print  14:12:10 ч.
bnr.bg
Всеки 4-ти европеец е гласувал за популист, сочи проучване
 
 Карта в сайта на „Гардиън“, с която е илюстрирано проучването.Един на всеки четирима европейци е гласувал за популист, а популистките партии в Европа са утроили привържениците си за последните две десетилетия, това показва проучване, проведено от вестник „Гардиън“ в сътрудничество с 30 видни политолози по проект на университета в Амстердам.
„Неотдавна популизмът бе феномен в политическата периферия, но днес се превръща във водещо течение и политически развития като референдума за Брекзит и избора на Доналд Тръмп не могат да бъдат обяснени без възхода на популизма“, казва ръководителят на проекта Матайс Родойн от университета в Амстердам. В 11 европейски страни популистки партии са спечелили достатъчно гласове, за да участват в управлението. Според публикувана карта в момента България заедно с Полша, Унгария, Чешката република и Италия е сред страните, където популистите съставляват поне една трета от кабинетите на тези държави. Като цяло се наблюдава засилване на крайнодесния популизъм в Европа. „Гардиън“ отбелязва, че почвата за популизма в Европа става все по-благодатна, като лидерите на тези партии умело мотивират политиката си в името на обикновените хора. През следващите месеци вестникът планира да публикува още проучвания на тема кои са новите популисти, факторите, които ги довеждат на власт и какво правят след като вече са във властта. След 6 месеца са изборите за европейски парламент като очакванията са за увеличение на депутатите от крайнодесни популистки партии.   

Сряда 21.11.2018  print  14:09:35 ч.
bnr.bg
Повишаване на доходите на населението - приоритет в работата на новия вицепремиер Марияна Николова
 
 Марияна НиколоваМарияна Николова беше избрана от Народното събрание за вицепремиер по икономическата и демографската политика на мястото на подалия оставка Валери Симеонов. Досега тя беше началник на кабинета на Симеонов. Марияна Николова обяви, че ще продължи започнатото от предшественика си по изпълнение на управленската програма, а за свой приоритет обяви повишаване на доходите на населението. Тя допусна, че е възможно ресорите, за които отговаря като вицепремиер, да бъдат променени: 
„Прерогатив на министър-председателя е да прецени съответния ресор на отговорност на новия вицепремиер. Ако той бъде запазен, моят приоритет ще бъде икономиката, демографската политика, не е без значение и здравеопазването". Помолена да коментира дали одобрява обидните думи на Валери Симеонов към протестиращите майки, че са „кресливи жени с уж болни деца“, довели до оставката му, Николова каза:
„По отношение на изказвания на политици в момента не мога да правя изявление. На първо място аз съм майка и към конкретно дете не бих отправила каквито и да било изказвания. Моят изказ не е такъв“.
Вицепремиерът подчерта, че е готова на диалог с протестиращите майки. Тя би се отзовала на среща с тях, ако такава бъде поискана, но е възможно и сама да инициира такава: „Аз съм готова на среща с майките - дали ще е долу, дали ще е някъде вътре в Министерски съвет, аз пак повтарям - готова съм да приема всеки един, който иска среща с мен. Аз с моето поведение и с моите действия не съм направила към момента нещо, с което аз да съм формулирала някакво конкретно отношение към майки или пък към деца“. Новият вицепремиер Марияна Николова каза още, че никога не е членувала в партия, че е избрана за началник на кабинета на Валери Симеонов след конкурс и макар досега да е изпълнявала предимно административни задачи, ще се справи с новите политически отговорности, съпътстващи вицепремиерския пост.

Сряда 21.11.2018  print  14:03:44 ч.
bnr.bg
116 депутати подкрепиха оставката на Валери Симеонов и избраха Марияна Николова на негово място
 
 Марияна Николова зае мястото на Симеонов като вицепремиер по икономическата и демографската политики.След 4 часа дебати депутатите приеха оставката на вицепремиера Валери Симеонов и избраха на негово място досегашната началничка на кабинета му Марияна Николова. "За" гласуваха 116 народни представители, "против" - 62, въздържали се нямаше. След гласуването Николова положи клетва като вицепремиер.
След като оставката му като вицепремиер бе гласувана, Валери Симеонов напусна парламента. Направи го през централния вход, за да избегне журналистите. Той бе изключително лаконичен:
"Надявам се след тази оставка коалицията да е по-сплотена". Депутатите от "Атака" не бяха в пленарната зала и не гласуваха решението на Министерски съвет за персоналните промени.
Преди това председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов остро нападна БСП заради исканията им за оставка на целия кабинет и настоя:
"Единственото което можеше да направите и го правите перфектно и брилянтно, е да предизвиквате конфликти, да предизвиквате скандали и да търсите, че това е единственото, което може да ви крепи на повърхността. Не. Това ще ви срине в следващия момент, когато отидете на избори". Йордан Цонев от ДПС остро критикува управляващите и подчерта, че оставката на вицепремиера Валери Симеонов няма да е рестарт на управлението:
"ДПС има от първия ден едно искане и това искане е националистите да не бъдат във властта. Най-естественото нещо, което може да очаквате от нас, е от същото в по-големи дози. От последните 10 години няма изкаран един цял мандат и всеки мандат завършва с протести, независимо кой управлява. Това не ви ли свети някаква лампа, че всички тук трябва нещо да променим?".
Лидерът на БСП Корнелия Нинова остро възрази, че премиерът Бойко Борисов не е дошъл лично да представи решението си и кандидатурата на заместника на Симеонов - Марияна Николова. Номинацията бе представена от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, един от лидерите на коалиция" Обединени патриоти".
В остра реч вицепремиерът Красимир Каракачанов избухна срещу изказването на Нинова, която го нападна, че е отговорен за аферата с незаконно предоставяне на документи за българско гражданство. Каракачанов настоя социалистите да изкарат едно доказателство. Заради спорове по процедурни въпроси гласуването на решението за персонални промени в кабинета се забави. Заседанието в пленарна зала беше продължено след кратко прекъсване за извънреден Председателски съвет заради продължителни спорове дали председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ е ощетил левицата в искането им за изказване по проекта на решение за персонални промени в Министерски съвет. Очаква се след гласуваната оставка вицепремиерът Валери Симеонов да се върне в Народното събрание като депутат на мястото на Миглена Александрова от квотата на "Атака".


Сряда 21.11.2018  print  14:02:45 ч.
bnr.bg
Мей обсъжда с Юнкер политическа декларация за отношенията Великобритания-ЕС
 
 Тереза Мей и Жан-Клод ЮнкерПолитическата декларация за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС ще обсъждат днес следобед в Брюксел британският премиер Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това става на фона на продължаващата неяснота дали планът на Мей ще получи подкрепа в британския парламент. И преди срещата на високо равнище на ЕС в неделя за евентуално финализиране на сделката по Брекзит. Северноирландската Демокрлатична юнионистка партия, която осигурява мнозинството на Тереза Мей в парламента, основната опозиционна Лейбъристка партия, бунтарите в Консервативната партия на премиера и дори членове на умерения център в партията открито заявиха, че ще се противопоставят на сделката, когато се стигне до гласуване в Камарата на общините. Юнионистите заявиха, че отказват да подкрепят бюджета на правителството в парламента в понеделник. По този повод Северна Ирландия ще бъде посетена, както от министъра на финансите Филип Хамънд, така и от бившия външен министър евроскептикът Борис Джонсън. От днешната срещата на Мей и Юнкер не се очакват големи новини, нито противниците на премиера очакват тя да промени нейния курс, каквито са техните искания. В четвъртък Мей ще се срещне и с австрийския канцлер Себастиан Курц, чиято страна държи ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Сряда 21.11.2018  print  14:00:18 ч.

Първа Предишна  1 | 2 | 3 | 4 | 5  Следваща Последна
Нагоре ^